Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Emigracja do Szkocji

sonniak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemano.

Tworzę ten temat, gdyż jestem troche w kropce i nie mam pojęcia co zrobić.

Może ktoś emigrował gdy był w moim wieku, bądź wie coś na ten temat.

Byłbym wdzięczny za wszystkie podpowiedzi.

A wiec tak. Mama zaproponowała mi wyjazd do Szkocji ( do cioci ) po wakacjach. Jako, że jestem w 3 gim a 16 lat kończę w październiku

mógłbym tam iść do College. Tutaj pytanie, będę musiał robić tam testy ( coś podobnego jak testy gimnazjalne ? )? Jeżeli tak, to

jaki jest tego poziom? Bo jedni mówią, że trudno a inni że ciężko. Osobiście, wolałbym tam mieszkać, chodzić do pracy bo z tego co wiem,

to łatwiej tam o prace jest. Mógłby mi ktoś to wszystko ładnie opisać? Jak będzie wyglądała sytuacja ze szkołą?

nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

Wypierdalaj z tego kraju jak szybko tylko możesz. W Polsce nie masz czego szukać... na pewno nie godnego życia.

Opublikowano

Jakieś testy będziesz musiał pisać, lecz nie będę one trudne (łatwiejsze od tutejszych testów).

Z językiem nie powinieneś mieć problemu, ciocia Cię w końcu może nauczyć. (2 miesiące posługiwania się danym językiem i pozytywny wynik gwarantowany.)

Opublikowano

Bo jedni mówią, że trudno a inni że ciężko.

Trudno nie jest, ale za to ciężko jak cholera.

Im większy rośnie na mnie flejm

Im bardziej mnie nienawidzisz tym większy fejm. ej

Opublikowano

W Szkocji, Anglii i Irlandii poziom edukacji jest tak niski, że testy w ogóle nie przypominają testów.

Mam znajomego w Anglii co wyjechał gdy miał 14 lat. Mówił, że w tamtejszych szkołach testy i lekcje są tak łatwe, że nigdy sobie tego nie wyobrażał.

Ale nie ma co się dziwić jak w Wielkiej Brytanii same przygłupy i grubasy...

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Ja angielski lubiłem od zawsze. 4/5 mam, niestety zadania domowe obniżały mi średnią i miałem 4.3/4.4

na próbnych testach miałem fulla z podstawy i 3 błędy z rozszerzonego więc angielski to nie problem. boje się tylko co będzie tam ze szkołą.

Że nie dostane się do dobrej czy cuś. A i jeszcze jedno to prawda żę jak tam pojade teraz, w wieku 15 lat, to mnie cofną jeden rok w tył? I będę musiał powtarzać 3 gim ?

Opublikowano

Ja angielski lubiłem od zawsze. 4/5 mam, niestety zadania domowe obniżały mi średnią i miałem 4.3/4.4

na próbnych testach miałem fulla z podstawy i 3 błędy z rozszerzonego więc angielski to nie problem. boje się tylko co będzie tam ze szkołą.

Że nie dostane się do dobrej czy cuś. A i jeszcze jedno to prawda żę jak tam pojade teraz, w wieku 15 lat, to mnie cofną jeden rok w tył? I będę musiał powtarzać 3 gim ?

Nie wiem jak jest przerabiany materiał w Szkocji, ale zapewne troszkę inaczej niż w Polsce, więc możesz się liczyć z powtarzaniem klasy, ale wcale nie musisz. ;) Jeżeli masz możliwość wyjazdu to jak najbardziej korzystaj! Jesteś jeszcze młody, a zawsze do Polski możesz wrócić. :)

Opublikowano

Na twoim miejscu nawet bym się nie zastanawiał. Poziom edukacji napewno jest inny i o wiele łatwiejszy niz w Polsce. Szwecja tak jak inne kraje pod względem nauki są zacofane od nas

sygnauf.png

by Valky

Opublikowano

Nie wiem jak jest w Szkocji ale w mam kolegę który z polski wyjechał do niemiec. Poszło mu pół roku szkolnego w plecy ale miał zajęcia do nauczania się języka itp. To taka ciekawostka ;)

ps chodzi do tej samej klasy co powinien ;)

1372687195-U932691.png

Created by

. Gentleman .

Opublikowano

No to byłoby troche głupie. Chcę wyemigrować, nic mnie w Polsce nie trzyma i wolałbym kształcić angielski, niż Polski za granicą

Opublikowano

Ja bym wyjechał. Podam Ci parę wad i zalet.

Wady

Poziom edukacji jest na pewno wyższy w Polsce, tutaj się o wiele więcej nauczysz.

Rówieśnicy, możesz trochę być przygnębiony wyjazdem i tęsknić za kumplami, rówieśnikami, bo nie będziesz mógł pogadać po Polsku, czasami tego brakuję.

Zalety

Twój poziom języka angielskiego wzrośnie.

Będziesz umieć troszkę więcej niż inne osoby z collegu dlatego, że poziom edukacji jest niższy.

Testy na pewno będziesz musiał pisać. Zapewne językowy czyli w jakim stopniu władasz językiem.

Mój kolega, który wyjechał do Londynu rok temu ( Luty 2012 ). Poznał wielu polaków w swojej szkole ;). Akurat w Londynie jest bardzo dużo polaków, nawet Anglicy w tych szkołach to mniejszość dlatego, że Londyn to metropolia światowa.

Niestety nie wiem jak jest w Szkocji ;(

" Najważniejsze w życiu, to być szczęśliwym "

Opublikowano

Ciocia mieszka na takim osiedlu, że większość to Polacy. Będzie można napewno z kimś pogadać po Polsku, w szkole to tam się nie martwie, bo zapewne też będzie jakiś polak. Tylko najbardziej denerwuje się tym, że nie będe w stanie powiedzieć czegoś po angielsku, bo się nie wysłowie, czy coś ;x

Opublikowano

nie masz sie czego bac. z tego co piszesz do angielski ogarniesz i miales dobra srednia w szkole to sobie poradzisz

ps. spierdalaj z tego popierdolonego kraju

blekitny_meczet_turcja_stambul.jpg

Opublikowano

Przez takich skurwysynów jak wy kraj upada. Jak tak "polacy" będą myśleli to zginiemy za 50 lat.

LUDZIE PRACUJĄCY SĄ KRĘGOSŁUPEM NASZEGO KRAJU.

poprzedzając wasze spierdolone pierdolenie "ee bo to tusk brak pracy itp.", chodźcie na marsze narodowców to coś zmienicie.

A prace dajcie ludziom robiąc własny interes, patusy pierdolone.

Opublikowano

Przez takich skurwysynów jak wy kraj upada. Jak tak "polacy" będą myśleli to zginiemy za 50 lat.

poprzedzając wasze spierdolone pierdolenie "ee bo to tusk brak pracy itp.", chodźcie na marsze narodowców to coś zmienicie.

Ok więc specjalnie dla Ciebie powiem, że nie wyjade. Zostanę tutaj sam, w wieku 16 lat będę utrzymywał dom i gospodarstwo.

Bez żadnej pomocy będę tutaj się trudził i patrzył jak moi rodzice żyją lepiej za granicą.

Opublikowano

Hmm, ciekawe co byś powiedział rządowi :)

" Najważniejsze w życiu, to być szczęśliwym "

Opublikowano

Siemano.

Tworzę ten temat, gdyż jestem troche w kropce i nie mam pojęcia co zrobić.

Może ktoś emigrował gdy był w moim wieku, bądź wie coś na ten temat.

Byłbym wdzięczny za wszystkie podpowiedzi.

A wiec tak. Mama zaproponowała mi wyjazd do Szkocji ( do cioci ) po wakacjach. Jako, że jestem w 3 gim a 16 lat kończę w październiku

mógłbym tam iść do College. Tutaj pytanie, będę musiał robić tam testy ( coś podobnego jak testy gimnazjalne ? )? Jeżeli tak, to

jaki jest tego poziom? Bo jedni mówią, że trudno a inni że ciężko. Osobiście, wolałbym tam mieszkać, chodzić do pracy bo z tego co wiem,

to łatwiej tam o prace jest. Mógłby mi ktoś to wszystko ładnie opisać? Jak będzie wyglądała sytuacja ze szkołą?

Miałem 15lat jak wyjechałem do Anglii więc mogę ci powiedzieć jak to wygląda z mojego doświadczenia ;)

Jeśli chciałbyś pójść do jakiegoś College to będziesz musiał wybrać jakiś kurs w którym jesteś zainteresowany,jeśli twój angielski będzie bardzo słaby to sam college wyśle cie na dodatkowe darmowe lekcje z angielskiego i co rok będziesz mieć sprawdziany które będziesz musiał ukończyć pozytywnie najmniej ocena C.

Drugie wyjście jest pójść do Sixth form w którym będziesz mieć takie lekcje jakie wybrałeś to samo jak w collegu do sixth formu łatwiej się dostać możesz być 2 razy w 11 klasie żeby angielski załapać, to chyba wszystko co chciałem napisać jak bd mieć pytania pisz ;)

35bh8wo.png

exModerator

Opublikowano

Kraj upada nie przez ludzi a przez tych co nim rządzą.

Wyprzedają nasz kraj kawałek po kawałku, gdzie się tylko nie obejrzysz wszędzie widać zagraniczne korporacje a naszych jest coraz mniej.

To nie jest tak że ktoś wyjeżdża z kraju bo ma taki kaprys, ludzie mają zwój honor i nie godzi im się żyć w nędzy, kiedy mogą wyjechać i zarabiać kilka razy więcej niż tutaj.

Mówisz o marszach, ale jedna osoba tego nie zmieni. U mojego taty w pracy także chcieli organizować strajk, ale prawie nikt tego pomysłu nie poparł. A dlaczego?

Bo ludzie boją się stracić i tak nędzną pracę. Wydaje mi się że jeszcze nie jesteśmy gotowi na strajki i obalenie rządu, ale niedługo może się okazać że na wszystko jest już za późno.

Do autora: wyjeżdżaj i nie oglądaj się za siebie. Tak będzie dla ciebie najlepiej :)

58815786.jpg

Opublikowano

W Szkocji, Anglii i Irlandii poziom edukacji jest tak niski, że testy w ogóle nie przypominają testów.

Mam znajomego w Anglii co wyjechał gdy miał 14 lat. Mówił, że w tamtejszych szkołach testy i lekcje są tak łatwe, że nigdy sobie tego nie wyobrażał.

Ale nie ma co się dziwić jak w Wielkiej Brytanii same przygłupy i grubasy...

Aha ok to powiem Ci tyle gówno wiesz gówno widziałeś , może twój kolega chodził do specjalnej szkoły ? mówisz że testy są łatwe ? koleś ja teraz pisze egzaminy :mata , biologia , chemia , fizyka, historia, angielski są przegięte ale co ty możesz wiedzieć jak wszystko z neta wiesz. Przygłupy ? nie powiedział bym ludzie którzy kończą College[średnia szkoła] mogą mieć taką pracę jakiej sobie nie wyobrażasz , ponieważ poziom edukacji jest tutaj łatwiejszy nie jest wpajane do łba to co nie przyda Ci się w życiu. Rozumiem że Grubasów w Polsce nie ma ? co za typ.

A co do tematu , autorowi wysłałem już prywatną wiadomość w tej sprawie.

ExTibia- without rang .. ; s ;s;s;s;s;s;s;s;s;s;;s;s;s

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...